آدرس : قم، بلوار شهید صدوقی

مجتمع تجاری امین، واحد 4034

تلفن شرکت: 47626785 021

شنبه تا پنج شنبه

شرکت آرسیان

تولید کنندگان اسید سولفوریک در ایران

فهرست مطالب

صنعت اسید سولفوریک یکی از بزرگترین صنایع ایران است که با توجه به نیاز روز افزون آن، فرآیند ساخت و راه اندازی کارخانه اسید سولفوریک در سراسر ایران گسترش یافته است. همانطور که در مقالات دیگر اشاره شد، فناوری‌ های مختلفی برای تولید اسید سولفوریک استفاده می ‌شود، دو روش تولید تماسی اسید سولفوریک و بیشتر اسید سولفوریک (WSA) در اکثر کارخانه‌ها استفاده می ‌شود.

لیست کارخانه های تولید اسید سولفوریک در ایران

کارخانه های تولید اسید سولفوریک
کارخانه های اسید سولفوریک در ایران بالغ بر 50 کارخانه هستند که حدود 10 واحد آن جدید و در حال ساخت یا راه اندازی هستند و بقیه به صورت پراکنده در سراسر ایران مشغول به کار هستند. بیشترین ظرفیت تولید در استان کرمان است و پس از آن استان خوزستان و استان زنجان رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. بیشترین استفاده از اسید سولفوریک به دلیل وجود کارخانه های تولید روی در استان زنجان است. مواردی که هم اکنون در زمان طراحی کارخانه های اسید سولفوریک مشاهده می شود ، نوی دبخش راه اندازی کارخانه های اصولی مطابق با استانداردهای روز دنیا است. در این مقاله، 4 کارخانه برتر تولید اسید سولفوریک در ایران به صورت جداگانه بررسی شده است که در ادامه به آن می پردازیم.

مجتمع مس سرچشمه در ایران

از جمله کارخانه های تولید اسید سولفوریک در ایران، مجتمع مس سرچشمه آرسیان کو بالاترین ظرفیت تولید و یکی از بزرگترین تولید کنندگان اسید سولفوریک می باشد. این مجتمع با دو واحد 300 هزار تنی و 600 هزار تنی در سال در استان تبریز تولید می شود. اسید سولفوریک از گازهای تولید شده توسط کنسانتره مس در کوره های فلش به دست می آید. گاز خروجی از کوره فلاش در مجتمع حدود 23 درصد است. کارخانه های قدیمی این مجموعه توسط شرکت SNC-Lavalian ایتالیا طراحی و در حدود سال 2008 توسط وزارت دفاع ساخته شد.این واحد در سال 2018 رویت شد و ظرفیت آن به حدود 300000 تن در سال افزایش یافت اما به دلیل غلظت کم ورودی گازهایی که حدود 1.5 تا 7 درصد است، اغلب با ظرفیت بسیار کمی تولید می شود. واحد جدید و بزرگتر که در سال 2019 راه اندازی شد. این واحد در ابتدا با ظرفیت سالیانه یک میلیون تن اسید سولفوریک طراحی شده بود، اما به دلیل عدم کنسانتره ورودی به کوره های فلاش، بازطراحی شد و این بار 40 درصد کاهش ظرفیت داده شد.
پتروشیمی رازیسه واحد تولید اسید سولفوریک با ظرفیت 3220 تن در روز در گذشته داشت. فاز اول در سال 1970 با ظرفیت روزانه 1320 تن و فاز جدید در سال 1977 با دو کارخانه با ظرفیت کل 1900 تن در روز راه اندازی شد. این واحدها توسط SIM-Chem طراحی و ساخته شده اند. در حال حاضر کارخانه اسید سولفوریک فاز قدیم تعطیل و از پتروشیمی ها پاکسازی شده بود، اما این مجتمع با دو واحد فاز جدید آماده تولید، یکی از بزرگترین تولید کنندگان اسید سولفوریک در ایران است. خوراک این واحدها گوگرد مایع از واحدهای شیرین سازی گاز ترش ورودی به پتروشیمی است. پتروشیمی رازی نیز یکی از بزرگترین تولید کنندگان گوگرد است. اسید سولفوریک تولید شده در این واحدها بیشتر به پتروشیمی فسفریک آریا منتقل می شود و برای تولید اسید فسفریک استفاده می شود.
اسید سولفوریک مس
مسی که در مجتمع مس شهربابک تولید می شود(خاتون آباد) مانند مجتمع مس سرچشمه است. این واحد گاز SO2 با غلظت بالا را در کوره فلاش خود تولید می کند. پس از تصفیه، گاز به کارخانه جدید اسید سولفوریک با ظرفیت 540000 تن در سال منتقل می شود. اسید تولید شده در این مجتمع باعث تعطیلی اکثر کارخانه های تولید اسید سولفوریک داخلی شد اما شرکت ملی مس دو سناریو صادرات اسید سولفوریک (با انتقال ریل از دو مجتمع اسید به بندرعباس) و احداث کارخانه کود در بندرعباس را برنامه ریزی و ایجاد کرد. . مجتمع های مس سرچشمه و مس آرسیان کو به دلیل قرار گرفتن در لیست بزرگترین کارخانه تولید اسید سولفوریک در ایران همواره تهدیدی برای سایر کارخانه ها هستند.
شرکت کیمیا داران کویر یک مجتمع تولید کود شیمیایی از تاپیل سوپر فسفات TSB، اسید فسفریک و اسید سولفوریک است. این مجتمع با دو واحد تولید اسید سولفوریک در مهاباد یزد و یک واحد غیر فعال در بجنورد در حال حاضر در رتبه چهارم لیست تولید کنندگان اسید سولفوریک در ایران قرار دارد. دو واحد اسید سولفوریک یکی با ظرفیت 670 تن در روز توسط شرکت NTC-Engineering طراحی و ساخته شده است. واحد دیگر مجتمع با ظرفیت 196 تن در روز در حال تولید است. دو واحد تولید اسید سولفوریک شرکت کیمیا داران کویر با ظرفیت 866 تن در روز در حال تولید است. هر دو واحد گوگرد جامد را تغذیه کنید.

برنامه های آینده و عالی برای اسید سولفوریک

بیش از ده پروژه جدید تولید اسید سولفوریک در ایران توسط شرکت بازرگانی آرسیان کو در حال طراحی، ساخت یا راه اندازی است که بزرگترین آنها مربوط به پالایشگاه آبادان (پروژه بازیافت اسید سولفوریک واحد آلکیلاسیون)، مجتمع مس سونگون (اسید سولفوریک حاصل از تصفیه کنسانتره مس) است. در کوره SKS و مجتمع فولاد گل گهر گاز حاصل از تهویه در کوره گندله سازی.
واحد آلکیلاسیون پالایشگاه آبادان یکی از سود آورترین واحدهای مورد استفاده برای تولید بنزین است. در این فرآیند، اسید سولفوریک به عنوان کاتالیزور مورد استفاده قرار می گیرد و برای بازگشت به چرخه نیاز به بازیابی دارد. کارخانه قدیمی این واحد به دلیل نوع طراحی و قدیمی بودن با مشکلات عدیده ای مواجه بوده و در تصمیمات مدیریتی مغفول مانده است که از مدار خارج شده است. فاز جدید این واحد نیز که باید هرچه سریعتر با ظرفیت ۷۰۰ تن در روز راه اندازی شود تا بتواند پساب فاز جدید بنزین را تامین کند، تحت تاثیر این تصمیمات قرار گرفته است. بنابراین، تنها دو شرکت Keyon و Halder Tapso دانمارکی توانایی انجام این کار را دارند.
مجتمع مس سونگون یکی از بزرگترین معادن مس ایران را دارد که برای صادرات کنسانتره و یا انتقال آن به سایر واحدهای مس مانند مس سرچشمه اقدام کرد. سیستم مدیریت شرکت ملی مس در سال ۱۳۹۶ موفق به راه اندازی واحد ذوب و الکترولیز کنسانتره مس در کنار معدن سونگون شد. با توجه به ظرفیت پیشنهادی، این مجتمع نیاز به یک واحد اسید سولفوریک 200 هزار تنی در سال دارد که گاز حاصل از واحد ذوب است. تبدیل به اسید سولفوریک شده است. با توجه به ظرفیت پیشنهادی، این مجتمع نیاز به یک واحد اسید سولفوریک 200 هزار تنی در سال دارد که گاز حاصل از واحد ذوب است.
گندله سازی
مجتمع فولاد گل گهر دارای واحدهای گندله سازی می باشد. کوره های این واحدها مقدار زیادی SO2 با غلظت بالای محیط استاندارد آزاد می کنند که عملا یک محیط پیچیده غیر قابل تنفس است. این مشکل در اکثر واحدهای گندله سازی نیز وجود دارد. مقدار خالص خروجی SO2 به حدی است که در یکی از خطوط این مجتمع روزانه 600 تا 450 تن اسید سولفوریک غلیظ تولید می شود، اما به دلیل کمبود آب و دردسر حمل و نقل و فروش اسید سولفوریک، این مجتمع در حال حاضر سولفات آمونیوم تولید می کند. گازهای خروجی در برنامه هستند.
مجتمع‌های پتروشیمی مانند پتروشیمی بوعلی، پالایشگاه‌ها و کارخانه‌های کک‌سازی همیشه هواکش‌های بالقوه واحدهای اسید سولفوریک قدیمی هستند، زیرا در صورت بالا بودن قیمت اسید، می ‌توان از واحدهای جدید مشابه به جای هزینه‌های بالای ساخت و بهره ‌برداری از واحدهای نزدیک استفاده کرد. تولید گوگرد آنها می توانند اسید سولفوریک را مستقیما با فناوری اسید مرطوب WSA تولید کنند و آن را در مقادیر زیاد به بازار عرضه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *